Jag älskar att baka tårtor i alla dess former och varianter, men en variant på tårta älskar jag kanske ännu lite mer nämligen Moussetårta.
Finns det något vackrare och stilrent än en snygg moussetårta med skarpa linjer och lager med härliga smakkombinationer. En god vän frågade mig för ett tag sedan vad för tårta jag skulle ha om jag gifte mig, jag hade inget riktigt bra svar, varken smakmässigt eller utseendemässigt. MEN nu vet jag och här nere kan du hitta receptet på min framtida bröllopstårta, en Browniebotten fylld med färskostmousse och blåbärsmousse i ett härligt melerat mönster, dekorerad med minimaränger och blåbär. En stilren och gudomlig tårta som fick högsta betyg, min mor gav den även betygen "den bästa tårta du gjort".
Denna tårtan rekommenderar jag även till kalas eller vilken härligt fika som helst, därför har jag delar upp receptet så du kan bara bara den lilla eller stirra om man så önskar.
Hoppas det ska smaka.






Stora tårtan ca 24 cm:
Chokladbotten:
- 150 g smör
- 200 g choklad
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl mjöl
FärskostMousse:
- 200 g Philadelphia
- 2 äggulor
- 1.1/2 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 4 dl grädde
- 2 msk florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
BlåbärsMousse:
- 100 g blåbär
- 1.1/2 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 5 dl grädde
- 5 msk florsocker
Lilla 15 cm tårtan:
Chokladbotten:
- 75 g smör
- 100 g choklad
- 1 dl socker
- 1 dl mjöl
- 1/2 msk vaniljsocker
- 1 ägg
FärskostMousse:
- 100 g Philadelphia
- 1 äggula
- 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 2 dl grädde
- 1 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
BlåbärsMousse:
- 50 g blåbär
- 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 2.1/2 dl grädde
- 3 msk florsocker
Såhär gör du:
Chokladbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med bakplåtspapper runt sidorna och botten.
2. Smält smöret och bryt ner chokladen låt stå någon minut och rör sedan till jämn smet.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till klimpfri smet.
4. Grädda den stora 20-25 minuter och den lilla 18-20 minuter.
5. Låt svalna helt.
FärskostMousse:
1. Lägg gelatinpulvret i kallt vatten.
2. Vispa färskosten med florsocker och vaniljsocker jämnt.
3. Vispa grädden hårt.
4. Smält gelatinet ihop med äggulorna och häll över i färskostsmeten, rör tills allt är klumpfritt.
5. Blanda nu ihop färskostsmeten med den vispade grädden och rör försiktigt ihop till jämn mousse.
Blåbärsmousse:
1. Lägg gelatinpulvret i kallt vatten.
2. Koka upp blåbären i en kastrull och passera genom finmaskig sil häll tillbaka i kastrullen, ställ åt sidan.
3. Vispa grädden och florsocker hårt.
4. Blanda blåbärssaften med äggulor och gelatinet på låg värme tills gelatinet smält. Rör ner lite av den vispade grädden.
5. Blanda nu ner blåbärs smeten i den vispade grädden och rör försiktigt till jämn mousse.
Montering:
1. Börja med att hälla lite utav FärskostMoussen över chokladbotten (som fortfarande står i bakplåtsklädd form).
2. Fortsätt sedan med att hälla lite av BlåbärsMoussen, skaka försiktigt på formen så moussen fördelar sig jämnt.
3. Fortsätt på samma sätt med alla lager.
4. Ställ nu tårtan i kylen gärna över natten eller minst 6-7 timmar.
5. Ta sedan ur formen, dra loss bakplåtspapperet och dekorera på önskat sätt.
Jättefin! Blir sugen på att testa ditt recept, har du ngt på kanterna i formen när du häller i moussen? Mvh Erika