Vacker och höstig persikopaj med kolasmak.

Publicerat i: Allmänt, Pajer baka, bakblogg, godast, hembakat, kola, paj, persika, ros
Denna soliga söndag avslutas med en persikopaj med kolatouche, jag fullständigt älskar dessa dagar då man har tid i köket att strosa runt och plocka och greja och liksom kreativiteten skapa något under tiden man håller på. Idag var en sådan dag då jag absolut inte hade något annat planerat. Jag gjorde en mördeg och valde att söta den med ljust muscovadosocker vilket ger den den där smaken av kolakakor ni vet! Jag skar sedan persikor i tunna skivor och lindade tillsammans med pajdegen ett rosmönster, det blev faktist riktigt vackert och ja det är lite pillrigt men vad gör de när resultatet blir både vackert för öga och mun. 
Servera gärna med hemkokt vaniljsås eller råkräm.






Pajdegsfyllning:

- 100 g smör
- 2 dl mjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 1 msk vatten
- 1 äggula

Botten: 

- 75 g smör
- 1.1/2 dl mjöl
- 1/2 dl ljust muscovadosocker


- 2-3 ganska stora persikor eller nektariner.

- farinsocker att strö ovanpå innan gräddning.


Såhär gör du:

1. Knåda ihop ingredienserna till respektive degar i varsina bunkar.

2. Plasta in pajdegsfyllningen och ställ i kylen en stund så blir det lättare att kavla.

3. Tryck ut "botten-degen" i en form med löstagbarkant, ställ kallt.

4. Skär persikorna i tunna halvmånar och ställ åt sidan. 

5. Sätt ugnen 200 grader.

6. Ta ut degen till fyllningen och kavla ut till en rektangel. Skär i 9 st långa remsor.
Lägg persikoskivorna på första remsan och "rulla" ihop och ställ i mitten av springformen,  varva sedan med persikor och degremsor om vartannat tills formen är fylld.

7. Strö över rikligt med brunt farinsocker och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. 
Men håll koll för alla ugnar är olika.

8. Låta svalna och servera med vaniljsås eller råkräm. 













Kola och vanilj- Blondies med hallonswirl.

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Mjukakakor blondies, brownie, hallon, kola, kondenserad mjölk, swirl, vanilj
Finns det något mer avkopplande än att efter en stressig dag bara ställa sig i köket släppa alla andra tankar och bara tänka bakning. 
Att försvinna in i sin egen kreativa värld och låta ingredienserna passera måtten och ner i bunken för att sedan bilda ett fantastiskt bakverk. Underbart!

Idag bjuder jag på en kola och hallon- blondie som är gjord på kondenserad mjölk. Eftersom brownien eller blondien är så söt så valde jag att tillsätta en hallonswirl för en perfekt kombination av sött och fräscht. 





Ingredienser:

- 150 g smör
- 2.1/2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- en burk kondenserad mjölk
- 2.1/2 dl mjöl 
- 1 tsk bakpulver
- 3 ägg

- 140 g hallon 
- 2 msk socker

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en form ca 15x30 cm med bakplåtspapper.

Koka ihop hallon och socker till syltkonsistens. Ställ åt sidan.

Smält smöret och häll över i bakbunke, tillsätt socker och vaniljsocker rör till jämn smet.

Tillsätt den kondenserade mjölken och rör jämnt.

Tillsätt mjölet och bakpulver rör återigen jämnt.

Tillsätt äggen och rör ihop ordentligt

Häll smeten i formen och klicka sedan ut hallonsylten över och dra med en kniv för att bilda ett melerat mönster, grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min. 

Låt svalna ordentligt så brownien sätter sig ordentligt och ställ sedan i kylen så blir den lättare att skära i rutor

Servera med en klick grädde.

Visa fler inlägg