Februari närmar sig med stormsteg och vi alla har nog fått ta del av den uppsjö av olika delikata semlor som bakas just nu, själv föredrar jag den klassiska saftiga semmelbullen med vispad grädde och mandelmassa. 
 Men nu råkade jag se en variant som ett konditori uppe i borlänge tillverkat, nämligen Chokladsemlan det är en chokladdragerad vetebulle fylld med nutella och mockagrädde, för en chokladälskar som mig så gick detta bara inte att motstå. Även min fantastisk bloggkollega Camilla har skapat sin härliga variant av detta bakverk så kika gärna in hos henne här
 
Men sagt och gjort nu har även jag skapat min alldeles egna Chokladsemla doppad i choklad, fylld med krämig chokladtryffel och toppad med krämig chokladmousse, en semla som inte alls är någon semla förutom vetebullen och utseendet men likväl en ljuvlig upplevelse för gommen. Blir ni sugna så hittar ni min variant på lyxig chokladsemla här nedan. Jag lovar ni blir inte besvikna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ca 20 st bullar.
Fyllningen Är beräknad till 6-8 st semlor.
 
Ingredienser:

⁃ 150 g smör
⁃ 5 dl mjölk 
⁃ 50 g jäst ( ett blått paket ) eller en påse torrjäst
⁃ 1 dl socker
⁃ 1 rejäl nypa salt
⁃ 2 tsk stött kardemumma
⁃ 13-14 dl mjöl

Chokladmousse:

⁃ 3 dl grädde
⁃ 100 g choklad

Chokladdragering:

⁃ 200 g choklad till att vända bullarna och locket i.

Chokladtryffel:

⁃ 100 g choklad
⁃ 2 msk grädde


Såhär gör du:

1. Förbered chokladmoussen så den hinner kallna ordentligt, hacka chokladen fint och häll i en bunke, värm grädden men den får absolut inte koka, slå den heta grädden över chokladen och rör tills allt blandats. Ställ i kylen.

2. Skär smöret i centimeter stora kuber.

3. Häll eller smula jästen i bunke.

4. Värm mjölken till 36-37 grader.

5. Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 
10 dl avmjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg. 

6. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 

7. Jag lät degen gå i maskinen ca 10min. 

8. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.

9. När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 20 lika stora bitar. 

10. Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper. 

11. Låt jäsa ytterligare ca 40 min.

12. Sätt ugnen på 225 grader.

13. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. 

14. Låt svalna på galler.

15. Skär eller klipp av hatten på semlan.

16. Smält chokladen till drageringen över vattenbad och rulla sidorna och hatten på semmelbullarna. 

17. Smält chokladen till tryffeln över vattenbad och tillsätt grädden, rör till jämn kräm och spritsa i mitten på bullen.

18. Vispa den kalla chokladgrädden fluffig och spritsa på önskat sätt på bullarna och toppa med hatten och hallon om så önskas. 

19. Servera! 
 
Klassiska bakverk är något som ligger mig varmt om hjärtat, och jag vet många med mig håller med. Jag är uppvuxen med en gammelmormor och en farmor som har bakat alla de klassiska recepten och något jag vill ta med mig och bevara. Min gammelmormor bakade bland annat den mest fantastiska sockerkaka man kan tänka sig, sådär luftig men ändå saftig och med en kopp kaffe i ena handen och en bit av hennes sockerkaka i andra så var man just den lyckligaste. Bakfantast som man är så undrade man ju vad hon gjorde med smeten, och hon var alltid så hemlighetsfull men så en dag så viskade hon -"hemligheten är ljummet smör och mjölk". Sedan dess bakar jag alltid mina mjuka kakor på ljummet smör och mjölk. 
Så idag bjuds det självklart på klassisk sockerkaka, enkelt och helt fantastiskt gott!
Önskar du göra Ganachen så finns beskrivning och ingredienser längst ned i receptet.
 
 
 
 
 
 

Ingredienser:

⁃ 100 g smör
⁃ 1 dl mjölk
⁃ 3 ägg
⁃ 2 dl socker
⁃ 2.1/2 mjöl
⁃ 1.1/2 tsk bakpulver
⁃ 2 tsk vaniljsocker
 

Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla önskad sockerkaksform.
3. Smält smöret och tillsätt mjölken, ställ åt sidan.
4. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och pösigt.
5. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör till klimpfri smet.
6. Tillsätt smör och mjölkblandningen och rör återigen till jämn smet.
7. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter, kolla med provsticka.
8. Servera! 

Jag valde att servera mina två sockerkakor med chokladganach. Om du önskar göra detta så smälter du 100 g valfri choklad över vattenbad, tillsätt sedan 3 msk grädde för mörk/mjölk-choklad och 1 msk till vit, rör till jämn ganach, häll över kakan och Servera sedan.
Man behöver inte alltid krångla till det när man ska baka och bjuda in till fika, jag tycker att bara ordet hembakat är inbjudande och man bli aldrig besviken. Att någon tagit sig tid i köket och faktiskt skapa något själv. Håller ni med mig? 
Ett sådant bakverk ska jag bjuda er på idag, vaniljdoftande rulltårta fylld med komkokt hallonkompott. När jag bjuder på denna rulltårta så är det fullständigt renrakat på kakfatet och alla älskar den, den får kanske mer beröm än något annat bakverk. Därav drar jag slutsatsen att det enkla ibland faktiskt är det bästa.
Sen kan man variera rulltårta både i smak och utseende, du kan fylla med grädde och kompott eller varför inte spritsa grädden och servera som bakelser. Eller som jag gjorde, byggde en tårta av rulltårtsbitar en så kallad "Royal Charlotte", vips så har du en tårta på mindre än 2 timmar. 

 
 
 
 

Ingredienser: 
 
Rulltårtsbotten:

⁃ 3 ägg
⁃ 2 dl socker
⁃ 1 tsk vaniljsocker 
⁃ 1/2 dl mjölk
⁃ 1.1/2 dl vetemjöl
⁃ 1/2 dl maisena majsmjöl
⁃ 1 tsk bakpulver


Hallonkompott:

⁃ 200 g frysta hallon
⁃ 1/2 dl socker
⁃ 2 tsk maisena majsmjöl
 
 
Såhär gör du:
 
1. Sätt ugnen på 250 grader.
 
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
 
3. Vispa ägg ,socker och vaniljsocker pösigt.
 
4. Rör ner mjölken.
 
5. Sikta ner mjöl, maisena och bakpulver och rör till jämn smet, bred ut jämnt i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
 
6. Vänd över den varma botten på ett annat bakplåtspapper och rulla ihop med bakplåtspapperet medan den forfarande är ljummen (då spricker den inte och lättare att få en fin rulle sedan).
 
7. Koka ihop alla ingredienser till kompotten i en kastrull till tjockare konsistens. Låt svalna.

8. Rulla ut rulltårtsbotten och bred på den avsvalnade kompotten jämnt, rulla ihop och låt stå kallt en liten stund.
 
9. Skär upp och servera.
Visa fler inlägg