Vansinnigt goda Krabbeluringar till söndagsbrunch.

Publicerat i: Allmänt, Mjukakakor bakblogg, bloglovin, bär, bäst, fantastiska, goda, godast, krabbelucker, krabbelurer, krabbeluringar, socker
Att få klä på sig riktigt varma kläder knyta på sig kängorna och bege sig ut i skogen en dag som denna med strålande sol, klarblå himmel och gnistrande snö ja det är som sammet för kropp och själ. 
Men ingen utflykt utan picknick, så jag passade på att göra en barndomsfavorit, nämligen krabbelurer eller krabbelucker eller va det krabbeluringar ja kärt barn har många namn och de gör verkligen själ för sitt namn. Fantastiskt goda, jag skulle beskriva dessa som en blandning mellan friterade munkar och sockerkaka, passar perfekt att stoppa ner i picknickkorgen och njuta av tillsammans med rykande hett kaffe. 







Ca 10-12 st.
Ingredienser:

- 2 ägg
- 1/2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3.1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk

Såhär gör du:

Vispa ägg och socker pösigt. 

Sikta sedan ner bakpulver, vaniljsocker och bakpulver rör till jämn deg.

Tillsätt mjölken och rör till jämn smet.

Grädda i rikligt med smör i plättlagg eller stekpanna gärna gjutjärn till fin färg och genomstekta ca 1 min på vardera sida, het men inte för het panna.

Vänd i socker och servera.

Lätt som en plätt skulle man kunna säga.

Den klassiska semlan utan någon som helst knussel.

Publicerat i: Allmänt, Sötebröd bakblogg, bloglivin, bäst, gott, grädde, klassisk, mandelmassa, semla
Snön ligger som ett vitt täcke i trädgården och lyser upp även den mörka kvällen och natten. Efter en lång härlig promenad så valde jag idag att göra klassiska semlor, det har rådigt delade meningar de senaste dagarna om huruvida man får experimentera med den klassiska semlan. Men hur som haver och vad man än tycker så kan vi komma överens om att det är gudomligt gott oavsett form och utseende. Därför bjuder jag här på receptet på klassiska semelbullar som är samma gudomliga vetedegsrecept. 





Ca 30 st lagom stora.
Ingredienser:

- 150 g smör
- 5 dl mjölk 
- 50 g jäst ( ett blått paket )
- 1 dl socker
- 1 rejäl nypa salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 13-14 dl mjöl

- ägg till pensling.

- mandelmassa och grädde till fyllning. + lite florsocker att söta grädden med och garnering.



Såhär gör du:


Skär smöret i centimeter stora kuber.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 36-37 grader.

Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg. 

Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 

Jag lät degen gå i maskinen ca 10min. 

Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.

När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 30 lika stora bitar. 

Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper. 
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Om du gör vanliga semlor så penslar du bara bullarna med lite uppvispat ägg och gräddar i mitten av ugnen ca 9-10 min. 

Låt svalna på galler.

Blanda mandelmassan med lite ovispad grädde till krämig massa.

Vispa grädden med önskad mängd florsocker. 
Ett litet tips är att vispa grädden när den är iskall då är det lättare att få jämn hårt vispad grädde som är lättare att spritsa snyggt.

Skär hatten av semlan och spritsa önskad mängs mandelmassa och grädde. 

Sikta över florsocker, servera! 




Semmelwrap eller vanlig semla a l'a Herrhavreflarn.

Publicerat i: Allmänt, Sötebröd baka, bakblogg, bloglovin, bäst, fantastisk, godast, grädde, mandelmassa, nybakt, semla, semmelwrap, wrap
Jag vet att det nästan är olagligt att göra eller ännu värre att äta semlor redan nu men jag kunde bara inte låta bli. 
Jag tror inte någon har missat den numera superkända "Semmelwrapen" som florerar runt överallt just nu, jag blev så otroligt inspirerad och var bara tvungen att testa och det gick som en dans. 
Bara man ser till att jäsa både degen och bullarna ordentligt innan man kavlar ut och gräddar så blir resultatet perfekt. 
En rent av ljuvlig ide'e som föddes på det lyxiga Tössebageriet i Stockholm, en både briljant och genialisk ide'e som gör semlan till något man kan äta i farten, och visst blev det vansinnigt mycket enklare att äta den och lika gott som en vanlig hederlig semla. 

Här nedan hittar du både recept och beskrivning på hur du gör både "Semmelwrapen" och den vanliga klassiska semmelbullen, det enda som skiljer dessa två åt är tillvägagångssättet och ugnstempersturen så man kan göra båda varianterna om man så önskar. 






Ca 30 st.
Ingredienser:

- 150 g smör
- 5 dl mjölk 
- 50 g jäst ( ett blått paket )
- 1 dl socker
- 1 rejäl nypa salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 13-14 dl mjöl

- ägg till pensling.

- mandelmassa och grädde till fyllning. (ca 200 g mandelmassa och tre dl grädde för 6 st)



Såhär gör du:


Skär smöret i centimeter stora kuber.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 36-37 grader.

Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg. 

Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 

Jag lät degen gå i maskinen ca 10min. 

Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.

När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 30 lika stora bitar. 

Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 40 min.

Sätt ugnen på 225 grader eller 175 för wrap varianten.

Om du gör vanliga semlor så penslar du bara bullarna med lite uppvispat ägg och gräddar i mitten av ugnen ca 9-10 min. Låt svalna på galler.


För Wrap varianten: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla den färdigjästa bullen väldigt tunt (viktigt att kavla ut degen tunt) och lägg på bakplåtspapper, grädda två och två ca 4-5 minuter i mitten av ugnen, låt svalna och linda in i kökshandduk för att den inte ska bli hård i kanterna. Se bildeexempel nertill.

Riv mandelmassan och rör ihop med lite ovispad grädde och eventuellt lite av inkråmet på semmelbullarna.

Vispa grädden med lite florsocker.

Klicka i önskad mängd mandelmassa i Bullen eller wrapen och spritsa eller klicka grädden, rulla ihop eller lägg på locket och pudra med florsocker. 

Njut av ljuvliga semlor i önskad form. 





Visa fler inlägg