Det finns något så otroligt tillfredställande att ta fram nya recept, att få leka med olika sorters ingredienser, smakar och texturer. För att tillslut nå ett resultat precis som man önskade, sen kommer min andra stora passion in i bilden nämligen foto, att få till den där bilden med fantastiskt ljus och snygga detaljer som gör att bakverket kommer fram till sin fulla rätt. Ja detta är minsann det absolut roligaste jag vet, och jag är så glad att ni följer med mig och allt som händer här inne.
Idag bjuder jag på cheesecake-rutor med vanilj och blåbär, ett sådant fantastiskt bakverk och fina smaker, jag har försvenskat och gjort cheesecaken på cream fraîche istället för färskost just för den något lenare konsistensen och ännu fräschare och söt smak. Blir ni nyfikna så hoppa ner och kika in receptet. 
 
 
 
 
 


Ingredienser: 
 
Pajbotten:

⁃ 100 g smör
⁃ 3 dl mjöl
⁃ 1.1/2 msk florsocker
⁃ 1.1/2 msk vatten
 
Cheesecakefyllning:

⁃ 5 dl creme fraiche 
⁃ 2 dl florsocker
⁃ 1 msk vaniljsocker
⁃ 2 ägg
⁃ 2 msk maizena majsstärkelse 
⁃ 1.1/2 tsk färskpressad citron 

⁃ 75 g frysta blåbär

Såhär gör du:

1. Knåda ihop ingredienserna till mördegsbotten.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Klä långpanna i storleken 20/30 cm med bakplåtspapper och tryck ut mördegen i botten och ca 2-3 cm upp på kanterna.
4. Grädda ca 10 min. 
5. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
6. Koka upp blåbären i en kastrull och passera genom finmaskig sil.
7. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen försiktigt.
8. Häll över 2/3 delar av fyllningen över den gräddade botten.
9. Tillsätt blåbärssaften i den resterande smeten och rör jämnt, ringla över den vita smeten och dra med en kniv för snyggt mönster.
10. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter, den ska vara fast men dallra något. 
11. Låt kallna och skär i önskad storlek.
Just nu pågår ett kreativt kaos här hemma, idéerna är oändliga och så mycket som jag vill testa. Så mycket roligt på gång och det firar vi idag med ett ljuvligt recept på chokladtoscapaj med mandel, hasselnötter och kokos i en söt och seg karamell, det mörka chokladpajskalet bryter det söta och utgör en härlig kombination. Tosca har alltid varit en stor favorit hos mig, av den enkla anledningen att den varit ett stående inslag på alla bjudningar i släkten. Jag vill givetvis förvalta arvet av detta bakverk på bästa sätt men med min egna touch så här kommer mitt recept. Trevlig helg! 
 
 
 
 


Ingredienser:

⁃ 100 g smör
⁃ 2 dl mjöl
⁃ 1/4 dl kakao
⁃ 1.1/2 msk florsocker


⁃ 100 g sötmandel 
- 100 g hasselnötter 
- 1 dl kokos
⁃ 100 g smör
⁃ 1.1/2 dl socker
⁃ 2 msk vetemjöl
⁃ 3 msk mjölk

- 50 g mörk choklad att ringla över
 
 
Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Knåda ihop ingredienserna till pajdegen, kavla och klä pajformen. Ställ i frysen ca 30 min.

3. Hacka nötterna och lägg alla ingredienser till toscan i en kastrull, låt koka ihop några minuter. 
 
4. Grädda pajskalet ca 10 min i mitten av ugnen.
 
5. Häll toscan i det gräddade skalet och grädda ytterligare 15 min. 
 
6. Låt svalna och ringla över smältchoklad. 
 
7. Servera!
Det bästa av två världar, jo det är precis vad jag bjuder på idag, en nästan sommrig dessert med fräscha och söta smaker. Jag talar naturligtvis om min CheesecakePaj med hallonswirl. En snabbare variant av cheesecake som inte kräver lika lång gräddningstid men smaken är nästan exakt densamma. Jag piffade till en klassiska varianten med en hallonswirl just för den fantastiska kombinationen av fräsch creamcheese och sötsyrliga hallon. Ja denna skulle jag mycket väl kunna tänka mig att servera som påskdessert. Fördelen med att baka just cheesecake är att det går att förbereda dagen innan, den smakar faktisk som allra bäst dagen efter. Så med det vill jag önska er en trevlig helg och hoppas det ska smaka.
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Pajdeg:
 
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 äggulor
 
 
HallonSwirl:
 
  • 100 g frysta hallon
  • 2 msk socker
 
 
Cheesecakefyllning:
 
  • En burk kondenserad mjölk
  • 150 g creamcheese
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 1.1/2 msk maizena majstärkelse
 
 
Såhär Gör du:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och klä pajformen, ställ i frysen ca 30 min.
  3. Nagga pajdegen och grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
  4. Koka upp hallon och socker i en kastrull, passera genom finmaskig sil så du får bort kärnorna, ställ åt sidan.
  5. Sänk ugnen till 175 grader.
  6. Vispa ihop kondenserad mjölk, creamcheese och maizena till jämn smet, rör sedan försiktigt ner äggulor och ägget tills allt är väl blandat.
  7. Häll översmeten i det gräddade pajskalet, ringla och droppa över hallonsåsen försiktigt och dra sedan med kniv åt två håll för en snyggt ”swirl”-mönster.
  8. Ställ in mitt i ugnen och sänk till 150 grader och grädda ca 35 min eller tills cheesecakes satt sig, den ska forfarande dallra lite med inte vara lös.
  9. Låt kallna helt innan servering då chessecaken smakar som allra bäst.
Visa fler inlägg