Mini Pavlova med päronkompott med vanilj och kardemumma, toppas med grädde och färska bär.

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Tårtor och bakelser bakblogg, bloglovin, bär, dessert, efterrätt, god, godast, maräng, mini, pavlova
Efter två dagar med tunga moln och regn så kom solen idag på besök. 
En ljuvlig promenad på morgonkvisten längs ån som slingrar sig fram, i en natur som fullkomligen knoppar och sprätter överallt just nu , och de skira gröna tonerna gör oss nog allt lite lyckligare och piggare.

För att fortsätta denna dag i samma härliga fotspår så tänkte jag bjuda er på ett härligt recept, en MiniPavlova alltså små marängbakelser fyllda med en päronkompott som jag kryddade med kardemumma, vanilj och konjak. En kompott som självklart klarar sig utan konjak för den som så önskar men den ger päronen lite extra sting och en lite spännande smakdimension. 
Jag toppade som avslutning med vispad grädde och färska bär. Ja ni hör ju att detta är ju vår så det sprakar om det. 




Ca 9 st.
Pavlovabakelser:

- 4 äggvitor
- 2.1/2 dl socker
- 1 msk maizena majstärkelse 
- 1 krm salt
- 1/2 tsk vitvinsvinäger

Päroncurd:

- 300 g päron
- 2 msk muscovadosocker
- 1/2 tsk kardemumma
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 2 tsk konjak

Vispgrädde och önskade bär/frukt till servering. 


Såhär gör du:


Sätt ugnen på 125 grader.

Klä en plåt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sedan sockret lite åt gången under ständig vispning till fast blank maräng, tillsätt sedan maizena och salt tills det är väl blandat och avsluta med vitvinsvinägern, vispa jämnt. 

Klicka eller spritsa ut till 9 lika stora bakelser på bakplåtspappret.

Grädda i mitten av ugnen ca 1h och 20min. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 45 min tills ugnen svalnat något. 

Medan marängerna står i ugnen kan du koka kompotten: skär päronen i mindre bitar och häll ner i kastrull tillsammans med resten av ingredienserna, låt alltsammans sjuda och puttra tills päronen börjar mjukna, krossa sedan sönder päronen lite grann men låt de fortfarande vara lite bitar i. 
Låt svalna.

Fyll sedan dina kalla maränger, klicka över lite vispad grädde och toppa med dina favorit bär, Servera! 






Chokladbolls-smulpaj med jordgubbar, en nybliven sommarfavorit.

Publicerat i: Allmänt, Pajer bakblogg, bloglovin, choklad, chokladboll, godast, hembakat, jordgubbar, paj, smulpaj
Dagar då regnet öser ner är bakning den perfekta sysselsättning, och hur mysigt är det inte att avnjuta en god fika på verandan medan regnet smattrar utanför, kanske dra en filt om sig och som idag njuta av paj och starkt nybryggt kaffe. 

Idag bjuder jag på en choklad-smulpaj med jordgubbar, ett vansinnigt gott allternativ till den klassiska smulpajen. Smuldegen är ett omgjort chokladbolls recept så pajen får en ljuvlig smak av just chokladbollar. 






Ca 6-8 personer

Smuldeg:

- 1 dl muscovadosocker 
- 1 msk vaniljsocker
- 3 dl havregryn
- 3/4 dl kakao
- 75 g smör
- 100 g choklad

Fyllning:

- 350 g jordgubbar
- 2 msk strösocker
- 1/2 msk maisena majstärkelse

Såhär gör du: 

Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva jordgubbarna grovt och lägg i pajformen.

Smält chokladen och knåda ihop med övriga ingredienser till en smulig deg. 

Blanda strösocker och maisena och strö över jordgubbarna, blanda runt med händerna så allt fördelas jämt. 

Strö smuldegen över jordgubbarna och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. 

Servera med glass eller grädde. 

Rabarberpaj med knäckigt kokossmul serveras med luftig råkräm.

Publicerat i: Allmänt, Pajer bakblogg, bloggliknande, bloglovin, godast, kardemumma, knackig, knäckig, rabarberpaj, råjärn, råkräm, vanilj
Jag kom att tänka på en sak när jag stod i köket och stökade härom dagen, vi pratar så ofta om lycka och vad det är. För mig är lycka något som är så långt från materiella ting som vi kan komma, att göra någon glad och ge uppskattning och ta sig tid till saker man tycker är roligt, för min egen del är det att bjuda någon eller bli bjuden på hembakat. Att någon har lagt ner tid och energi på något som man sedan avnjuter tillsammans. Att ge någon annan tid är också en stor källa till lycka och att sedan krydda den med gott kaffe och nybakat. Tiden vi sparat kommer vi aldrig få tillbaka så ta tillvara på den på bästa sätt. 

Precis det gjorde jag för någon vecka sedan, jag var och pratade om vårens bakning i radio och bjöd på säsongens första rabarberpaj, en klassisk paj som jag satte min egna ton på. Jag hade även det stora nöjet att umgås med Ernst som var precis hemkommen från Toscana och bjuda på en bit nybakt rabarberpaj med luftig råkräm. 


Jag försteker rabarbern med mustigt muscovadosocker, nymortlad kardemumma och ren vanilj. Smuldegen gör jag på havregryn, muscovadosocker och kokos för en knäckig och krispig smuldeg, till detta serverar jag en kallvispad vaniljsås en så kallad råkräm som är sådär luftig och smakar mycket vanilj. 






Ca 6-8 personer

Ingredienser:

- 350 g rabarber
- 1/2 dl muscovadosocker
- 1 krm vaniljpulver
- 1/2 tsk kardemumma

- 1 dl muscovadosocker 
- 1.1/2 dl havregryn
- 1.1/2 dl kokos
- 3/4 dl mjöl
- 100 g smör

Råkräm:

- 3 .1/2 dl grädde
- 3 äggulor
- 1/2 msk äkta vaniljsocker
- 3 msk strösocker 


Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rabarbern i mindre bitar.

Stek rabarbern lite snabbt i en het panna ihop med muscovadosockret, vaniljpulvret och kardemumman.

Häll rabarbern i en pajform.

Knåda ihop alla ingredienserna till smuldegen och smula över rabarbern. 

Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Låt svalna något och servera ljummen med råkräm eller vaniljsås. 

Råkrämen:

Vispa grädden fast, vispa äggulor, vaniljsocker och strösocker fluffigt.

Rör försiktigt ner äggvispet i den vispade grädden, rör tills allt är jämnt blandat, servera till pajen. 







Visa fler inlägg