Jag vet att det mer eller mindre är olagligt för oss som är hemmabagare att ens röra saffran om ännu värre baka med det innan adventstid.
Detta är verkligen en het fråga, likvärdig denna med adventsljusstakar.
MEN igår köpte jag en påse av de gula guldet och förvarar denna likt pengar i plånboken.
På söndag klipper jag offentligt bandet för saffransbak i herrhavreflarns hemmabageri!

Idag va det desserten som fick spela huvudrollen.
En riktig koladröm i två lager, vanilj och mjölkchokladkola.
Detta serverade jag med björnbär och hallonsås.

Ingredienser:

Vaniljkola:
- 100 g smör
- 2 dl grädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladkola:
- 1.1/2 dl grädde
- 1.1/2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk kakao
- 1/2 tsk ättiksprit (12%)
- 50 g smör
- 100 g mjölkchoklad

Dekoration:
- 100 g mörkchoklad
- hallon och björnbär
- florsocker

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till vaniljkolan i en tjockbottnad kastrull och koka utan lock tills smeten är 124-126 grader. Ca 20-30 minuter. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Häll smeten i formen och ställ i kylen , låt stelna.

Blanda grädde, socker, sirap och kakao koka på samma sätt fast till 120 grader ca 10-20 minuter, tag från plattan och tillsätt smör, hackad mjölkchoklad och ättiksprit , häll smeten på den stelnade vaniljkolan. Ställ i kylen och låt stelna.



När kolakakan stelnat kan du stansa ut bitar i önskad form.

Blanda björnbär och hallon med florsocker och dekorera assietten med bärsåsen.

Dekorera med spitsat choklad och servera.

Njut gärna denna skapelse med ett gott dessertvin.



Igår vart det en riktig frasig dag i de gustavianska köket med wienerbröd, det är roligt och lite tidskrävande då det är många moment. Det viktigaste när man gör wienerbröd är att alla ingredienser och verktyg är riktigt kalla, så börja med att fylla kylen.

Detta härliga recept hittade jag i nya "hembakat" så otroligt härlig och inspirerande tidning.

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 2.1/5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 msk socker
- 8-10 dl mjöl

- 400 g smör

Fyllning:
- 2 dl mjölk
- 5 msk marsanpulver
- 1-2 dl sylt

Garnering:
- 2 dl socker
- ca 1 msk vatten
- 10 g mörk choklad

Såhär gör du :

Smula ner jästen i den kalla mjölken.
Tillsätt ägg, socker , salt och mjöl.
Arbeta snabbt ihop och låt vila i kylen 10 min.

Kavla ut degen till en rektangel 30x40 cm på mjölat bord , lägg kylskåpskallt smör på ena halvan men spara en kant på 2 cm som du viker över smöret, vik sedan dem fria halvan över smördelen.
Nyp till kanterna och vrid degen ett kvarts varv så du har skarven mot dig.
Kavla ut till 2 cm tjock rektangel
Vik degen i tre delar och vrid ett kvarts varv , gör detta ytterligare 3 ggr och vik ihop degen och lägg för att vila 10 min i kylen.

Medan degen vilar så vispa ner marsanpulver i mjölken och ställ kallt.

Ta ut degen och kavla den till 1 cm tjock rektangel, skär 1 cm tjocka remsor och snurra dessa , forma till 8-or och lägg på kall bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter.
Fyll sedan med marsankräm och sylt, jag gjorde hälften med bara marsankräm och hälften med både och.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler, dekorera sedan med tjock glasyr (florsocker och lite vatten).
Jag valde att spritsa hälften med smält mörk choklad.

Njut och åter njut av dina frasiga wienerbröd.

Visa fler inlägg