Ett glutenfritt fröknäcke som är helt fantastiskt !

Publicerat i: Allmänt, Bröd, Tillbehör bakblogg, bloglovin, fantastiskt, frö, fröknäcke, glutenfritt, godast, knäckebröd, ljuvligt, nyttigt
Jag älskar dessa höstiga söndagar där solen strålar för glatta livet. Att sedan efter en långpromenad med rosiga kinder ställa sig i köket och baka gör denna dag ännu bättre.

Idag gör jag något annorlunda jämfört med vad jag brukar baka ,nämligen fröknäcke/kex.  Ett helt fantastiskt gott och knaprigt bröd med det rätta "knäcket". 
En frökex som är helt glutenfritt och väldigt nyttigt, avnjut detta till kvällsfikat ihop med en stark ost eller varför inte hemkokt päronmarmelad och krypa upp i soffan med en stor kopp te, omge sig av levande ljus och bara njuta. 






Ingredienser:

- 1 dl solrosfrön
- 1/2 dl pumpafrön
- 1 dl sesamfrön
- 1/2 dl linfrön ( hela ) 
- 2 msk chaifrön 
- 3 msk fiberhusk
- 1 msk kokosolja
- 1/2-1 tsk salt 
- 2.1/2 dl kokande vatten


Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. 

Blanda all torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet och rör ner kokosoljan så den smälter. 

Häll genast över de torra ingredienserna och rör till jämn smet/deg.

Häll över på baklåtsklädd plåt, lägg ett bakplåtspapper över degen och kavla ut tunt för få bort eventuella "hål",för att få ett knaprigt resultat och inte segt! ta bort de övre bakplåtspappret och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-60 minuter.

Ta ut plåten och skär rutor i önskad storlek. Sänk ugnstemperaturen till 80 grader och ställ in plåten igen och låt bröden torka, sätt en träslev i ugnsluckan så torkar de bättre. 

Låt svalna och njut sedan av ditt ljuvliga fröknäcke som du kommer få göra många plåtar av, de lovar jag ! 




Ljuvliga kakor mer kola ton för en god sak !

Publicerat i: Allmänt, Småkakor Cancerfonden, bakblogg, bloglovin, fantastiskt, frasiga, godast, gott, kakor, kolakakor, rosa, rosabandet
Att göra något gott för en god sak tycker jag är otroligt viktigt. 
Jag började redan förra året att baka dessa ljuvliga kakor med kola karaktär  i form av Blå och Rosabandet, jag ställde mig frågan ; hur kan jag med mitt brinnande intresse och min kreativitet använda bakning för att hjälpa? 
Då kom jag på idéen om att bjuda på dessa kakor och sen om man vill så bidrar man med en valfri peng, spelar ingen roll hur mycket man bidrar med, varje krona är viktig. 
Allt går självklart oavkortat till Cancerfonden och jag tycker att det är ett fantastiskt sätt att kunna hjälpa till. 
Gör det du också så blir vi fler i kampen att föra denna viktiga forskningen framåt.

Sen att kakorna är helt fantastiska i all sin enkelhet gör ju saken ännu bättre, en mördegskaka med ton av kola och sådär härligt frasiga. 








10 st kakor.

Ingredienser:

- 100 g smör
- 1 dl florsocker
- 2.1/2 dl mjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk sirap
- 1/2 tsk bakpulver

- några droppar röd eller blå hushållsfärg.


Såhär gör du:


Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ihop alla ingredienser snabbt till en fast deg.

Gör 10 lika stora bollar och rulla dessa till ca 1 decimeter långa rullar. 

Forma till band och lägg på bakplåtspapper. Grädda 5 åt gången då de flyter och jäser endel. 

Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. 

Låt svalna och stelna till sig och njut av klassiska koladoftande mördegskakor. 

Chokladmousse tårta med mandel och hasselnötsbotten toppad med hallon spegel.

Publicerat i: Allmänt, Tårtor och bakelser arla, bakblogg, bloglovin, choklad, chokladmousse, dansukker, fantastisk, godast, nötbotten, nötter, underbar
Får jag lov att bjuda på en bit chokladmoussetårta på en botten av mandel och hasselnötter toppad med en hallonspegel. 

Låter inte helt fel va!

Detta för mig mina kära läsare är höst på ett tårtfat med kraftiga mustiga smaker och kombinationen med fräscha hallon är klassisk och rent fantastisk. 
Här låter jag alla smaker föra sin egen talan och komma fram ordentligt!

En lite annorlunda botten som är som en cheesecakebotten men med nötter den ger textur åt tårtan och gör sig perfekt ihop med den lena chokladmoussen. 

En tårta som passar perfekt att göra dagen innan och ta fram precis innan den ska serveras. 





4-6 personer. 
Form 15 cm. 

Botten:

- 50 g smör
- 50 g hasselnötter 
- 50 g sötmandel
- 5 digestivekex 
- 2 msk strösocker


Chokladmousse:

- 100 g ljus choklad
- 2 äggulor
- 2 gelatinblad 
- 2 dl grädde
- 1 msk florsocker

Hallonspegel:

- 100 g frysta hallon
- 1/2 dl ljust muscovadosocker
- 1/2 gelatinblad


Såhär gör du:


Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en form ca 15 cm med baplåtspapper på insidan.

Smält smöret till botten.

Mixa nötterna och kexen tills de är ordentligt finhackade i konsistensen.

Tillsätt smöret och rör till jämn deg, tryck ut i botten på formen.

Grädda ca 15 minuter till gyllenbrun färg men vet att den är klar när det börjar doftar ljuvligt av nötter i köket. 

Låt svalna något och börja sedan med moussen.

Lägg gelatinet i kallt vatten.

Smält chokladen över vattenbad tillsätt äggulorna en i taget. (se till att chokladen ej är för varm)

Tillsätt gelatinet och rör tills allt är väl blandat.

Vispa grädden och florsocker hårt.

Tillsätt 1/3 av grädden i chokladsmeten och rör försiktigt jämnt.

Rör sedan ner chokladsmeten i grädden och rör försiktigt för att behålla luftigheten till jämn mousse.

Häll över den svalnade botten och ställ i kylen några timmar för att stelna. 

När moussen har satt sig så börjar du med hallo spegeln.

Lägg gelatinet i kallt vatten.

Lägg hallon och muscovadosocker i en kastrull låt koka ihop och passera genom finmaskig sil. 

Rör ner gelatinet och rör tills allt är blandat. 

Häll över moussen och låt stelna ytterligare. 

Låt ni tårtan stå några timmar helst över natten och dekorera på önskat vis innan servering. 

Visa fler inlägg