Inom mat och bak-bloggsvärlden finns det en fin tävling varje år som heter Matbloggspriset, där sveriges bästa mat och bakbloggare koras inom olika kategorier, jag har tack vare er fantastiska läsare varit nominerad för några år sedan, och nu tänkte jag be om er hjälp igen. Om ni gillar min eller någon annan härlig blogg så tycker jag att ni ska klicka in på länken och fylla i och nominera era favoriter. 
 
Idag tänkte jag bjuda er på något som är älskat av så många och kan användas i alla tänkbara sammanhang nämligen maränger.
Jag har valt att göra mini-maränger just för att jag dels tycker ett det är så vansinnigt vackert att dekorera med men också gudomligt gott. Sen kan man spritsa dom i alla möjliga former, färger och varianter vilket gör dom ännu mer läckra. Detta bombsäkra recept ger kritvita maränger eller annan färg om så önskas varje gång!
Recept följer nedan.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
  • 1 dl äggvita
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 dl socker
  • 1 dl florsocker
 
Gör såhär:
 
  1. Sätt ugnen på 80-100 grader. 
  2. Vispa äggvita och citron till ett fast skum.
  3. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till fast blank maräng
  4. Tillsätt tillsist florsockret under fortsatt vispning.
  5. Spritsa i önskad form och storlek.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 min, eller tills dom är helt torra.

Jag älskar att baka tårtor i alla dess former och varianter, men en variant på tårta älskar jag kanske ännu lite mer nämligen Moussetårta. 

Finns det något vackrare och stilrent än en snygg moussetårta med skarpa linjer och lager med härliga smakkombinationer. En god vän frågade mig för ett tag sedan vad för tårta jag skulle ha om jag gifte mig, jag hade inget riktigt bra svar, varken smakmässigt eller utseendemässigt. MEN nu vet jag och här nere kan du hitta receptet på min framtida bröllopstårta, en Browniebotten fylld med färskostmousse och blåbärsmousse i ett härligt melerat mönster, dekorerad med minimaränger och blåbär. En stilren och gudomlig tårta som fick högsta betyg, min mor gav den även betygen "den bästa tårta du gjort".

 

Denna tårtan rekommenderar jag även till kalas eller vilken härligt fika som helst, därför har jag delar upp receptet så du kan bara bara den lilla eller stirra om man så önskar. 

Hoppas det ska smaka.

 

 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:

Stora tårtan ca 24 cm:

Chokladbotten:
 
-  150 g smör
- 200 g choklad
- 2 ägg
- 2 dl socker 
- 1 msk vaniljsocker 
- 2 dl mjöl

FärskostMousse:

- 200 g Philadelphia 
- 2 äggulor 
- 1.1/2 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 4 dl grädde
- 2 msk florsocker
- 2 tsk vaniljsocker

BlåbärsMousse:

- 100 g blåbär 
- 2 äggulor
- 1.1/2 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 5 dl grädde
- 5 msk florsocker

 Lilla 15 cm tårtan:

Chokladbotten:

- 75 g smör
- 100 g choklad
- 1 dl socker
- 1 dl mjöl
- 1/2 msk vaniljsocker
- 1 ägg

FärskostMousse:

- 100 g Philadelphia 
- 1 äggula
- 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 2 dl grädde
- 1 msk florsocker
- 1  tsk vaniljsocker

BlåbärsMousse:

- 50 g blåbär
- 1 äggula
- 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
- 2.1/2 dl grädde
- 3 msk florsocker

Såhär gör du:

Chokladbotten:

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med bakplåtspapper runt sidorna och botten.
2. Smält smöret och bryt ner chokladen låt stå någon minut och rör sedan till jämn smet.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till klimpfri smet.
4. Grädda den stora 20-25 minuter och den lilla 18-20 minuter.
5. Låt svalna helt.

FärskostMousse:

1. Lägg gelatinpulvret i kallt vatten. 
2. Vispa färskosten med florsocker och vaniljsocker jämnt.
3. Vispa grädden hårt.
4. Smält gelatinet ihop med äggulorna och häll över i färskostsmeten, rör tills allt är klumpfritt.
5. Blanda nu ihop färskostsmeten med den vispade grädden och rör försiktigt ihop till jämn mousse. 

Blåbärsmousse:

1. Lägg gelatinpulvret i kallt vatten.
2. Koka upp blåbären i en kastrull och passera genom finmaskig sil häll tillbaka i kastrullen, ställ åt sidan.
3. Vispa grädden och florsocker hårt.
4. Blanda blåbärssaften med äggulor och gelatinet på låg värme tills gelatinet smält. Rör ner lite av den vispade grädden.
5. Blanda nu ner blåbärs smeten i den vispade grädden och rör försiktigt till jämn mousse. 

Montering:

1. Börja med att hälla lite utav FärskostMoussen över chokladbotten (som fortfarande står i bakplåtsklädd form). 
2. Fortsätt sedan med att hälla lite av BlåbärsMoussen, skaka försiktigt på formen så moussen fördelar sig jämnt.
3. Fortsätt på samma sätt med alla lager. 
4. Ställ nu tårtan i kylen gärna över natten eller minst 6-7 timmar. 
5. Ta sedan ur formen, dra loss bakplåtspapperet och dekorera på önskat sätt.
6. Om du nu bestämt dig för att göra båda och montera i två våningar, placera den lilla botten på en hård pappertallrik som är klippt efter storleken på tårtan, stick ner 7 st stora sugrör i den stora tårtan så den lilla tårtan vilar stadigt uppepå.
Idag blev det en sådan härlig dag med massa bakning och även fikabesök, som ni kanske förstår är ju inte fikabröd någon bristvara i detta hem och jag tar gladeligen emot gäster som är sugna på sötsaker. Dagen till ära har det bakats fudge-kladdkaka, en oemotståndligt krämig kaka med kolasmak, jag valde att toppa med minimaränger och pudra över lite kakao för att bryta det söta något, jag serverade även färska plommon vid sidan om och det mina vänner kan jag säga blev en fullträff. blir ni sugna så följer receptet nedan.
 
 
 
 
 
 
 
Fudge-Kladdkaka.
 
Ingredienser:
 
  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • En burk karamelliseradmjölk
  • En rejäl nypa salt
  • 2. 1/2 dl mjöl
  • 2 ägg
 
Såhär gör du:
 
1.Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.Klä en springform ca 24 cm med bakplåtspapper i botten, smöra och mjöla kanterna.
 
3.Smält smöret i en kastrull.
 
4.Rör ner resten av ingredienserna försiktigt till jämn smet.
 
5.Häll i formen.
 
6.Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. ( jag gräddade ganska precis 18 min.) 
 
7. Låt kallna helt och servera med önskade tillbehör.
Visa fler inlägg