Vilka nötter !

Publicerat i: Pajer

Det har varit lite baktorka den senaste tiden här tyvärr, inget jag är stolt över men nu blir det ändring på det !

För några dagar sedan blev det en ljuvlig nöt toscapaj med massa härliga hasselnötter och sötmandlar. Detta recept är av självaste Birgitta Rasmusson, mor till 7 sorters kakor och husgud här hemma ! Detta recept va också ett av tävlings momenten i "hela Sverige bakar".

Ingredienser :
Pajdeg

- 125 g smör
- 4 dl mjöl
- 1 msk socker
- 0.5 tsk bakpulver

Tosca fyllning:

- 200 g skållad mandel
- 200 g rostade hasselnötter
- 200 g smör
- 3 dl socker
- 4 msk mjöl
- 4 msk mjölk

Gör såhär :

Skålla och skala mandeln och rosta och skala hasselnötterna.

Smält smöret till pajdegen och låt svalna , rör sedan ihop alla ingredienser till degen och tryck ut i pajform med löstagbar kant. Ställ kallt !

Blanda alla ingredienser förutom nötter och mandlar i en kastrull , rör tills smöret smält och alla ingredienser blandat sig väl. Lägg nötterna i pajformen och häll över toscasmeten.
Grädda i mitten av ugnen 200 grader och ca 25 minuter.

Hoppas de ska smaka !


Om du som jag har ett omåttligt chokladbegär måste du bara testa denna underbara tryffeltårta.
Kraftig men ändå söt chokladkaka i botten och täckt med krämig kolatryffel.

Ingredienser:

Chokladbotten:

- 150 g smör
- 3 dl socker
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 2 dl mjöl

Tryffelkräm:

- 200 g mjölkchoklad (går lika bra med mörk)
- 50 g smör
- 1 msk sirap
- ca 1 dl crème fraîche

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en springform ca 24 cm.
Smält smöret och blanda i socker, kakao och vaniljsocker rör till jämn smet.
Knäck i ett ägg i taget och rör om, blanda sist i mjölet och rör till en klimpfri smet.
Häll i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt kallna.

Smält smör och choklad över vattenbad, tillsätt sedan sirap och crème fraîche blanda till en jämn kräm. Låt stå i kylen tills den blivit tjockare och bred sedan på chokladkakan.

Hoppas ni får en underbar lördag och mättat chokladbegär.

Äntligen !

Publicerat i: Tillbehör

Här har det varit en fartfyllt jul och nyår med vissa tekniska problem skulle man kunna säga. MEN mig blir ni inte av med och nu ska här bakas och åter bakas.

Idag blev det ett besök i min favorit boutique, dom har allt man kan önska såsom ekologiskt bärpulver och fairtrade lakritsgranulat-powder. Så otroligt mysigt att bara gå och titta, lukta , inspireras och självklart shoppa !

Här är dagens skörd.

Visa fler inlägg