Fantastiska mintkakor.

Publicerat i: Allmänt, Konfekt och godis, Pyssel bakblogg, bloglovin, choklad, fantastiska, godast, godis, mintkakor
Söndag, en vilodag eller som det heter i det gustavianska hemmet, Bakdag.

En lite gråmulen söndag som denna kan lätt piffas upp med godsaker.


Ja vet att jag har bjudit på detta recept tidigare men jag kan inte motstå att bjuda på det igen, jag fullkomligen älskar mintkakor och jag vet att många med mig gör det. 
Att det sedan är så vansinnigt enkelt att göra dom gör inte saken sämre. 

Smakar precis lika gott om inte bättre än dom köpta och som jag brukar säga; då vet jag att det inte är några konstigheter i dom heller.

Så varsågoda och hoppas det ska smaka.






Ingredienser:

- 1 äggvita
- 250-300  g florsocker ( beroende på storleken på ägget )
- 1.1/2 tsk pepparmintsarom 

- 150 g mörkchoklad 

Såhär gör du:

Vispa vitan skummig och fast, tillsätt pepparmintsarom och lite av florsocker blanda samman och fortsätt med resten av florsocker tills du har en fast deg.
 (bli inte oroliga det går att röra i mer florsocker än vad man tror.)

Rulla till bollar i önskad storlek och platta till dom, låt dom torka ca 1.1/2 timma på plastfolie.

Smält chokladen över vattenbad och doppa kakorna i rikligt med choklad, låt stelna i rumstemperatur. ( tänk på att choklad trivs bäst i rumstemperatur ) .

Njut av ljuvliga mintkakor. 

Jordgubbskaka med smak av vanilj, en fröjd för både öga och mun.

Publicerat i: Allmänt, Mitt härliga liv, Mjukakakor bakblogg, bloglovin, bäst, godast, härligt, jordgubbar, kaka, mjukkaka
Jag älskar att använda säsongs råvaror och vad kan passa bättre just nu än söta härliga jordgubbar.

Att dessutom baka något vackert för både öga och mun av dessa röda juveler behöver inte vara svårt på något sätt, som denna ljuvliga kaka som på engelska heter " upside down cake" och betyder att man gräddar kakan uppochner vilket ger ett vackert mönster ovanpå kakan. 

Den klassiska varianten bakas med ananas och cocktailbär men jag gjorde om denna lite och använde mig av färska jordgubbar och en saftig vaniljbotten. Kanske ett alternativ till den klassiska rabarberkakan.








Ingredienser:

- 1 dl socker
- 1 kartong jordgubbar

- 50 g smör
- 3 ägg
- 1.1/2 dl socker
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 2 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver 

Såhär gör du :

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att klä in en rund form ca 24 cm med bakplåtspapper. 

Skiva jordgubbarna.

Strö ca 3/4 dl socker i botten på den klädda formen. 

Smält smöret och låt svalna något.

Lägg jordgubbarna ovanpå den sockertäckta botten i formen.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljpulver och de smälta smöret, rör till jämn klimpfri smet.

Strö 1/4 dl socker över jordgubbarna innan du häller över smeten.

Häll smeten jämnt över jordgubbarna och fördela smeten så jordgubbarna täcks helt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Om du använder spring form så ställ formen på lite ugnsfolie då formen kan "läcka", så slipper du skrubba ugnen efteråt.

Låt svalna något och vänd sedan, servera precis som den är eller varför inte med en klick glass eller grädde. 

En riktig sommarkaka som garanterat kommer bakas många gånger här i sommar.





Små snabba kladdiga brownie "muffins".

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Mjukakakor bakblogg, bloglovin, brownie, choklad, enkla, fantastiska, glass, godast, grädde, hallon, kladdiga, muffins, snabba
Hoppas ni alla har haft en härlig midsommarhelg, idag tänkte jag bjuda på ett roligt recept på små kladdiga brownie i portionsformar.

Perfekt att servera som dessert ihop med färska bär och glass eller grädde.
Eller självklart precis som dom är.

Lite roligt att göra i portonsformar tycker jag och sen blir känslan lite lyxigare.

Snabba och enkla är dom också vilket kan vara bra dom dagarna man kanske inte har jättemycket tid att spendera i köket.





Ingredienser:


- 100 g smör
- 100 g choklad, 60 g ljus + 40 g mörk
- 2 1/2 dl socker
- 3 ägg
- 2.1/4 dl mjöl



Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smöra och mjöla en muffinsplåt eller använd muffinsformar i plåten. 

Smält smör och choklad över vattenbad.

Blanda ihop med sockret och tillsätt sedan ett ägg i taget, rör ihop ordentligt mellan varje ägg.

Tillsätt sedan mjölet och rör till jämn smet.

Fördela i muffinsplåten och och grädda mitt i ugnen ca 9 min. Håll lite koll då dom snabbt blir "över" bakade.

Lossa genom att skära med en kniv runt varje brownie och ta upp ut plåten med hjälp av en sked. Eller lyft upp dina formar. 
Låt svalna något eller helt.

Servera med färska hallon och grädde eller varför inte med en kula krämig vaniljglass.
Visa fler inlägg