Jag tände precis de stora ljusstakarna på köksbordet, skymningen börjar sänka sig och ljuset är sådär magiskt nästan rosaskimrande. Kaffebryggaren börjar knarra och doften av kaffe sprider sig här hemma, men som sig bör blir det inte en slät kopp kaffe, till kvällsfikat blir det nämligen en nutella och chokladpaj.
En pajbotten med smak av kola som jag fyller med en krämig och intensiv nutella och chokladganache, en paj som fullständigt oemotståndlig. En superbra dessert som men fördel kan serveras med en kula glass eller vispad grädde, lätt att göra och förbereda dagen innan om tiden är knapp. 
 
Jag satt och bläddrade igenom mina favoritbloggar och hittade denna fantastiska tårta som Simona har skapat, en prinsesstårta utklädd till en fantastisk pumpa. Kika in hos henne för insipration och köksmagi. http://cookiesandsweets.se/2016/october/prinsesstarta-en-prinsessa-i-pumpadrakt.html 
 
och för ytterligare halloweeninspiration tycker jag att du ska kolla in dessa smarriga recepten som blogg.se har samlat ihop här.
 
 
 
 
 
6-8 pers
 
Ingredienser:
 
Pajbotten:
 
  • 100 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 äggulor
 
Choklad och nutellaganachen:
 
  • 200 g ljus choklad
  • 1.1/2 dl grädde
  • 200 g nutella
 
Såhär gör du:
 
  1. sätt ugnen på 200 grader.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i pajformen, ställ i frysen ca 30 min.
  3. Nagga botten med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 8-10 min eller tills botten är färdiggräddad.
  4. Låt pajskalet svalna.
  5. Riv eller hacka chokladen fint och häll i en bunke, sjud grädden i en kastrull och slå över chokladen, vänta ca 1 minut och rör sedan till jämn kräm.
  6. Tillsätt nutellan och rör återigen till jämn kräm.
  7. Häll över pajskalet och ställ i kylen tills krämen satt sig ordentligt.
  8. Servera!
Småkakor detta underbara bakverk med oändliga möjligheter och smakkombinationer. Jag är barnsligt förtjust i kakor och degen också för den delen, men jag tror inte jag är ensam. Idag bakade jag ljuvliga kaksnittar som jag fyllde med nutella, dom blir sådär spröda och sega och tillsammans med den söta och lena hasselnötskrämen är det en småkaka med det där lilla extra. Många beskriver småkakor som tråkigt men med denna härliga kaka kan man nog övertyga den största skeptiker och ändra åsikt. Blir ni sugna så finner ni receptet nedan.
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg 
  • 3/4 burk nutella eller annan hasselnötskräm
 
Såhär gör du:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till kakdegen.
  3. Kavla ut mellan plastfolie till en rektangel, lägg i kylen en stund.
  4. Skär degen på längden så du får två rektanglar, fördela nutellan på mitten vik in ändarna så nutellan inte runner ut, och rulla ihop till två rullar. ( se bilder nedan. )
  5. Lägg rullarna med skarven nedåt på bakplåtskläddplåt och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 min.
  6. Skär i snittar när dom svalnat något och låt stelna.
  7. Förvara torrt i tätslutande burk eller i frysen.
       
 
 
När jag tog min morgonpromend i morse slogs jag verkligen av hur vansinnigt vackra färger naturen består av just nu, det är som en explosion av alla tänkbara färger.
Den inspirerade mig till dagens härliga bakverk,  en Ombre-rulltårta.
Något så spännande som en rulltårta som går från ljustgul och övergår i hösten vackra färger och avslutas med en kraftig röd/orange ton. 
Jag fyllde den med en söt och nötig nutellagrädde och toppade med chokladlöv och hallon. En rulltårta som passar perfekt till alla tillfällen och kan givetvis bytas ut mot andra häftiga färger, en rulltårta som kommer imponera på dina gäster.
Trevlig tisdag på er.
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2.1/2 dl mjölk
  • Hushålls eller gelafärg
 
NutellaGrädde:
 
  • 2.1/2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g nutella eller annan hasselnötskräm
 
MarängDekor:
 
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl socker
 
Chokladlöv och dekor:
 
  • 50 g choklad
 
  • 100 g hallon
 
 
Såhär gör du:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Vispa ihop ägg och socker snabbt.
  5. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver, mjölk och det smälta smöret, rör till jämn smet.
  6. Dela smeten i fyra olika bunkar och färga i gult, orange, och rött, låt en del vara ofärgad.
  7. Fördela nu smeten i i formen börja med den ljusa fortsätt sedan med gult, orange och slutligen rött för ”ombre” effekten.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 13-15 minuter.
  9. Vänd över på nytt bakplåtpapper och rulla ihop med bakplåtspappret medans botten fortfarande är ljummen då är risken mindre att den spricker, rulla ut försiktigt efter en stund låt den sista innersta delen fortfarande vara inrullad tills du fyller den.
  10. Vispa grädden fast men inte för hårt, rör sedan ner nutellan till jämn kräm, fördela över botten och rulla ihop, ställ i kylen en stund eller tills servering.
  11. Smält choklad över vattenbad och häll sedan i spritspåse, spritsa ut prickar på ett bakplåtspapper och dra sedan med en sked åt tre håll så det bildas ett löv, ställ i kylen eller frysen tills dekorering.
  12. Vispa äggvitan till ett fast skum och tillsätt sedan sockret lite i taget tills fast blank maräng, spritsa på önskas sätt och dekorera med chokladlöven och hallon.
  13. Servera!
Visa fler inlägg