Gräddig smörkolasås, perfekt till glassen.

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Tillbehör bakblogg, bloglovin, glass, godast, gräddig, hembakat, hemkokt, kolasås, smörkola, sås, tillbehör, topping
Jag är barnsligt förtjust i kolasås och då allra helst smörkolasås, och självklart min egna hemkokta. 
Att servera denna ljuvliga karamellsås till helt vanlig vaniljglass och toppa med  höstliga lingon ja då är desserten fulländad på alla sätt.

Eftersom jag kokar såsen med smör så ger det såsen en rund mild och krämig smörkola smak och inte fullt lika "sockrig" i smaken som en vanlig kolasås. 

Imorgon kommer jag bjuda på ett rent magiskt recept där ja använder smörkolasåsen i bakning, så varmt välkomna in imorgon igen. 









Ingredienser:

- 2 dl socker
- 2 dl sirap
- 2 dl grädde
- 100 g smör


Såhär gör du:

Häll alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull. ( använd en stor kastrull för att undvika att det kokar över ) 

Låt koka upp och småkoka i ca 4 min. 
Rör då och då med en träslev eller annan värmetålig slev. 

Låt svalna och servera med valfritt tillbehör.

Förvara överbliven sås i en tätslutande burk i kylen. 





Apelsinmousse-bakelser med mörk chokladganache till halloweendessert.

Publicerat i: Allmänt, Tårtor och bakelser apelsin, apelsinmousse, bakblogg, bakelser, bloglovin, choklad, ganache, halloween, mousse, pumpa
Jag kommer ihåg när jag var liten och halloween kom till stan, det var något helt nytt och spännande. Det började så smått med att vi hade pumpor och dekorerade lite kusligt hemma. Jag kommer också ihåg en dessert som min mor gjorde då hon gröpte ur apelsiner och gjorde apelsin och annanas glass som hon sedan fyllde de tomma apelsinerna med, något så vansinnigt gott och läskande. Jag var så imponerad av dom kommer jag ihåg. 

Jag kommer att bjuda på bakelser nämligen apelsinmousse-kupoler med mörk chokladganache som överdrag. Moussen är rent gudomlig med sin perfekta konsistens, lagom krämig och härlig fräsch smak av apelsin, ihop med den mustiga mörka chokladen utgör den en perfekt kombination. 
För att göra det hela lite roligare dekorerar jag dom som pumpor med en liten grön kvist av marsipan. 
Självklart kan man göra någon form av botten till bakelserna med jag ville ha dom ganska enkla och väljer att servera dom precis som dom är. 




En alternativ variant är att man gör biskvibottnar och sätter moussen på , för mandel,  apelsin och choklad är en kombination som är fantastisk och svårslagen. 


Ca 6 st lagom stora.

Ingredienser:

Apelsinmousse:

- 2 gelatinblad
- cest från 2 apelsiner + saft från 1.
- 3 äggulor
- 1/2 dl socker
- 2 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker


Chokladganache:

- 50 g mörk choklad
- 3/4 dl grädde


Såhär gör du:

Klä 6 koppar eller annan önskad form med plastfolie.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Rör ihop äggulor och socker i en kastrull, tillsätt cest och saft från apelsinen.

Värm under omrörning tills sockerkristallerna löst sig.

Krama ur gelatinet och tillsätt i kastrullen, rör tills allt jämnt blandat och gelatinet löst sig. Låt svalna något. 

Vispa grädden och vaniljsocker lagom hårt.

Rör ner 1/3 av grädden i apelsinkrämen och rör till allt är väl blandat, rör sedan ner resten av grädden och blanda till jämn konsistens.

Fördela jämt i formarna och ställ i kylen ca 4-5 timmar eller allra helst över natten.

Vänd upp mousserna på serveringsfaten.

Smält choklad över vattenbad och tillsätt sedan lite grädde i taget och rör till jämn ganache, låt svalna något.

Häll försiktigt över mousserna och vicka lite på faten så chokladen rinner ner över hela "bakelsen".

Dags att servera och njuta av dina fantastiska desserter.





En ljuvlig bountykaka eller kokoskola kaka med mörk chokladganache.

Publicerat i: Allmänt, Desserter bakblogg, bloglovin, bounty, choklad, fantastisk, glutenfritt, gudomlig, kaka, karamell, kokos, kola, kondenserad mjölk
Att börja dagen med att hela familjen är samlad och äter brunch tillhör inte vanligheterna, men det är en sådan morgon jag kommer leva på länge, hjärtliga skratt mysigt umgänge och fylld med kärlek.

Lycklig och full med bakglädje var det dags att inta det gustavianska köket och idag har det bakats något så gott som en kladdig kokoskola kaka med mörk chokladganache. 
En smak som påminner om dom där kokosgodisarna bounty som man kan hitta i affären. 
Jag har länge funderat på vad man kan göra med dom där burkar med kondenserad mjölk utan att man skulle behöva koka den innan, och resultat blev denna ljuvliga kaka som jag stolt kan rekommendera. 

Smakerna är helt fantastiska tillsammans och detta är helt ljuvligt, en dessert som kommer serveras många gånger om nu till vinterns middagar. 






Ingredienser:

- 200 g riven kokos 
- en burk sötad kondenserad mjölk (den som inte är färdigkokt)
- 2 ägg

- 100 g mörk choklad
- 1.1/2 dl grädde



Såhär gör du: 


Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en form ca 24 cm med bakplåtspapper eller smöra och mjöla.

Rör ihop kokos och kondenserad mjölk till jämn smet, tillsätt äggen ett i taget och rör försiktigt mellan varje. 

Låt stå för att svälla några minuter och häll sedan i formen.

Grädda i mitten av ugnen ca 12-13 minuter. 

Låt svalna något. 

Smält chokladen över vattenbad, när chokladen smält rör ner grädden lite i taget till slät chokladkräm.

Låt svalna något.

Häll över kokoskakan och låt ganaschen "stelna". Gärna i kylen.

Njut sedan av fantastisk kaka. 




Visa fler inlägg