Vacker och höstig persikopaj med kolasmak.

Publicerat i: Allmänt, Pajer baka, bakblogg, godast, hembakat, kola, paj, persika, ros
Denna soliga söndag avslutas med en persikopaj med kolatouche, jag fullständigt älskar dessa dagar då man har tid i köket att strosa runt och plocka och greja och liksom kreativiteten skapa något under tiden man håller på. Idag var en sådan dag då jag absolut inte hade något annat planerat. Jag gjorde en mördeg och valde att söta den med ljust muscovadosocker vilket ger den den där smaken av kolakakor ni vet! Jag skar sedan persikor i tunna skivor och lindade tillsammans med pajdegen ett rosmönster, det blev faktist riktigt vackert och ja det är lite pillrigt men vad gör de när resultatet blir både vackert för öga och mun. 
Servera gärna med hemkokt vaniljsås eller råkräm.






Pajdegsfyllning:

- 100 g smör
- 2 dl mjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 1 msk vatten
- 1 äggula

Botten: 

- 75 g smör
- 1.1/2 dl mjöl
- 1/2 dl ljust muscovadosocker


- 2-3 ganska stora persikor eller nektariner.

- farinsocker att strö ovanpå innan gräddning.


Såhär gör du:

1. Knåda ihop ingredienserna till respektive degar i varsina bunkar.

2. Plasta in pajdegsfyllningen och ställ i kylen en stund så blir det lättare att kavla.

3. Tryck ut "botten-degen" i en form med löstagbarkant, ställ kallt.

4. Skär persikorna i tunna halvmånar och ställ åt sidan. 

5. Sätt ugnen 200 grader.

6. Ta ut degen till fyllningen och kavla ut till en rektangel. Skär i 9 st långa remsor.
Lägg persikoskivorna på första remsan och "rulla" ihop och ställ i mitten av springformen,  varva sedan med persikor och degremsor om vartannat tills formen är fylld.

7. Strö över rikligt med brunt farinsocker och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. 
Men håll koll för alla ugnar är olika.

8. Låta svalna och servera med vaniljsås eller råkräm. 













#1 - - Moa:

Wow va snygg! Detta ska testas, tack för receptet!

Svar: Tackar:) ja va roligt!
Gustav Lagerträd