Kola-Sockerkaka med mustig chokladganache och hackade nötter.

Publicerat i: Allmänt, Mjukakakor bakblogg, bloglovin, choklad, dulce de leche, ganache, godast, jordnötter, kolasockerkaka, sockerkaka
Tänk vad vackra ting gör för själen, att ställa sig i köket och röra i bunkarna omgiven av nyutslagna tulpaner och fina burkar och skålar, ja det är bakglädje på hög nivå.







Idag bjuder jag på en klassiska sockerkaka i ny tappning, den är nämligen bakad på dulce de leche vilket ger en utsökt smak av kola. Den ger också ytan på kakan en lite mer karamelliserad karaktär vilket gör det hela ännu godare. Som om inte detta nu vore nog så spritsade jag en krämig mörk chokladganache över kakan och som avslutning toppade jag med hackade jordnötter. Det är såhär en sockerkaka ska serveras. Här nedan följer receptet om ni blir nyfikna på att testa. 


Ingredienser:

- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 3.1/2 dl mjöl
- 1.1/2 tsk bakpulver
- 1.1/2 dl karamelliserad mjölk

- 80 g mörk choklad
- 20 g smör

- en handfull hackade jordnötter 

Såhär gör du:


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smör i en kastrull.

Smöra och bröa eller mjöla en sockerkaksform. 

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Sikta ner mjöl och bakpulver och rör till jämn smet.

Tillsätt det smälta smöret och den karamelliserade mjölken, rör till jämn smet och häll i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.

Låt svalna något och själp sedan upp på önskat fat.

Smält chokladen och tillsätt sedan smöret, rör tills allt blandats väl. 

Spritsa över kakan och strö tillsist över de hackade jordnötterna. 

Servera.



#1 - - Marie Bergman:

Ser galet gott ut =)

#2 - - Maja:

Vansinnigt god kaka!!! Hade inte ingredienser till glasyren, men det blev så gott ändå.