Den klassiska semlan utan någon som helst knussel.

Publicerat i: Allmänt, Sötebröd bakblogg, bloglivin, bäst, gott, grädde, klassisk, mandelmassa, semla
Snön ligger som ett vitt täcke i trädgården och lyser upp även den mörka kvällen och natten. Efter en lång härlig promenad så valde jag idag att göra klassiska semlor, det har rådigt delade meningar de senaste dagarna om huruvida man får experimentera med den klassiska semlan. Men hur som haver och vad man än tycker så kan vi komma överens om att det är gudomligt gott oavsett form och utseende. Därför bjuder jag här på receptet på klassiska semelbullar som är samma gudomliga vetedegsrecept. 





Ca 30 st lagom stora.
Ingredienser:

- 150 g smör
- 5 dl mjölk 
- 50 g jäst ( ett blått paket )
- 1 dl socker
- 1 rejäl nypa salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 13-14 dl mjöl

- ägg till pensling.

- mandelmassa och grädde till fyllning. + lite florsocker att söta grädden med och garnering.



Såhär gör du:


Skär smöret i centimeter stora kuber.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 36-37 grader.

Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg. 

Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 

Jag lät degen gå i maskinen ca 10min. 

Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.

När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 30 lika stora bitar. 

Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper. 
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Om du gör vanliga semlor så penslar du bara bullarna med lite uppvispat ägg och gräddar i mitten av ugnen ca 9-10 min. 

Låt svalna på galler.

Blanda mandelmassan med lite ovispad grädde till krämig massa.

Vispa grädden med önskad mängd florsocker. 
Ett litet tips är att vispa grädden när den är iskall då är det lättare att få jämn hårt vispad grädde som är lättare att spritsa snyggt.

Skär hatten av semlan och spritsa önskad mängs mandelmassa och grädde. 

Sikta över florsocker, servera! 




#1 - - tommy:

detta måste testas =)

#2 - - starsinlife:

visst är det gott med en vanlig enkel semla men nutellasemlor var grym goda också:)

#3 - - Jenny:

Mmmm I love Semla :D