Jag älskar att använda säsongs råvaror och vad kan passa bättre just nu än söta härliga jordgubbar.
Att dessutom baka något vackert för både öga och mun av dessa röda juveler behöver inte vara svårt på något sätt, som denna ljuvliga kaka som på engelska heter " upside down cake" och betyder att man gräddar kakan uppochner vilket ger ett vackert mönster ovanpå kakan.
Den klassiska varianten bakas med ananas och cocktailbär men jag gjorde om denna lite och använde mig av färska jordgubbar och en saftig vaniljbotten. Kanske ett alternativ till den klassiska rabarberkakan.
Ingredienser:
- 1 dl socker
- 1 kartong jordgubbar
- 50 g smör
- 3 ägg
- 1.1/2 dl socker
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 2 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
Såhär gör du :
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att klä in en rund form ca 24 cm med bakplåtspapper.
Skiva jordgubbarna.
Strö ca 3/4 dl socker i botten på den klädda formen.
Smält smöret och låt svalna något.
Lägg jordgubbarna ovanpå den sockertäckta botten i formen.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljpulver och de smälta smöret, rör till jämn klimpfri smet.
Strö 1/4 dl socker över jordgubbarna innan du häller över smeten.
Häll smeten jämnt över jordgubbarna och fördela smeten så jordgubbarna täcks helt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Om du använder spring form så ställ formen på lite ugnsfolie då formen kan "läcka", så slipper du skrubba ugnen efteråt.
Låt svalna något och vänd sedan, servera precis som den är eller varför inte med en klick glass eller grädde.
En riktig sommarkaka som garanterat kommer bakas många gånger här i sommar.
Men shit vad fin!!! Den ska jag testa!