Vi pratade för några veckor sedan om trender och att man omedvetet tar trenderna till sig oavsett om man tror det eller inte. Jag följer och kollar mycket amerikanska och brittiska bloggare som är fantastiskt duktiga och där har jag fastnat för en rolig grej som heter "Mirror glazed cake” en tårta som man glaserar så den blir spegelblank. Absolut ingen ny teknik men jag tror att den har hittat på riktigt in i bakbloggsvärlden, och som jag också nämnde att man skapar egna tolkningar av trender. Det är precis det jag har gjort idag, jag har skapat en ljuvlig hösttårta fylld med härliga smaker såsom rödavinbärsmousse, färska hallon och en kryddig kardemummabotten och täckt med en vit-chokladglaze. Jag rekommenderar den varmt för alla som gillar fräscha smaker och moussetårtor. Den är lite klurig då det är många moment men absolut inte svårt. Blir ni nyfikna så följer receptet nedan. 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Kardemummabotten:
 
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl mjöl
  • 2 tsk kardemumma
 
RödaVinbärs-Mousse:
 
  • 2 äggvitor
  • 1/2 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 100 g rödavinbär
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk gelatinpulver + 2 msk kallt vatten
 
Mellanlager:
 
  • 50g Färska hallon
 
Glaze:
 
  • 10 g Gelatinpulver
  • 60 g vatten
  • 150 g glykossirap
  • 150 g socker
  • 75 g vatten
  • 100 g kondenserad mjölk
  • 150 g vitchoklad
  • eventuell hushållsfärg eller pastafärg
 
Garnering:
 
  • Mini maränger
  • Färska hallon
  • Färska rödavinbär
 
Såhär gör du:
 
KardemummaBotten:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en liten form ca 15 cm med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.
  3. Smält smöret.
  4. Rör ihop muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke.
  5. Sikta ner mjöl och kardemumma, tillsätt det smälta smöret och rör jämt.
  6. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  7. Låt svalna.
  8. Lossa kanterna på formen och skär bort ca 1.1/2 cm av kanterna på botten så moussen får plats på sidorna.
  9. Sätt tillbaka bottnen i formen och klä in kanterna på formen med bakplåtspapper.
 
Rödavinbärsmousse:
 
  1. Lägg gelatinpulvret i kallt vatten.
  2. Koka ihop rödavinbär och 1/2 dl socker i en kastrull, passera genom finmaskig sil, häll tillbaka i kastrullen.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning till blank fast maräng.
  4. Vispa grädden tills den är fast men inte hård.
  5. Tillsätt äggulorna och gelatinet i kastrullen med de passerade vinbären, värm tills allt smält samman, tag från värmen.
  6. Tillsätt lite av den vispade grädden i vinbärsblandningen och vänd sedan ner i grädden, rör till jämn smet och blanda sedan ner marängen och rör jämnt.
 
Mellanlager:
 
  1. Fördela hallonen över botten.
  2. Fördela moussen jämnt över botten och hallonen, se till att moussen kommer ner ordentligt runt kanterna genom att skaka lätt på formen.
  3. Ställ i kylen minst 5-6 timmar helst över natten för att sätta sig.
 
Glazen:
 
  1. Ställ in moussetårtan i frysen.
  2. Lägg geltinpulvret i kallt vatten.
  3. Koka ihop glykos, vatten och socker i kastrull till 103 grader.
  4. Tillsätt den kondenserade mjölken och gelatinet, rör jämnt.
  5. Bryt chokladen och lägg i en bunke.
  6. Häll den heta sockerlagen över den vita chokladen och färga i önskad nyans med  hushållsfärg eller gelefärg.
  7. Mixa allt med en mixerstav för att få bort alla luftbubblor.
  8. Låt svalna i rumstemperatur till ca 33-35 grader.
  9. Ta ut tårtan i frysen och ställ på ett glas och en större form under, som glasen kan rinna ner i.
  10. Häll glazen över tårtan försiktigt, låt rinna av, dra av kanterna med en spatel, häll tillbaka glasen som runnit ner i formen och gör om proceduren för ett extra täckande resultat 
  11. Låt sätta sig och dekorera på önskat sätt.
  12. Servera.
 
 
 
#1 - - Annelie:

Hej! Jag står i detta nu och ska göra moussen. Enligt receptet ska det vara endast äggvitorna, men senare när man läser hur man ska göra står det att man ska tillsätta äggulorna och grädden. Äggulorna ska alltså användas också?
Med vänlig hälsning,
Annelie

Svar: Hej Annelie! Tack för att du uppmärksammat detta, har uppdaterat men verkar som om många får upp det ouppdaterad. Det ska vara två st äggulor i gelatin och vinbärsblandningen som sedan går ner i grädden och äggvitesmeten. Ska försöka lägga om inlägget helt och hållet. Tack, den är så god. 😊👍🏼 Vänliga Hälsningar
// Gustav Lagerträd
Gustav Lagerträd

#2 - - Annelie:

Tusen tack för snabbt svar!