Som sagt , dags för andra bullar nämligen krämbullar. Barnens stora favorit, en härlig vetebulle fylld med krämig och len vanilj och toppad med socker och smör. Jag tror många känner igen denna bulle i och med leken "inte slicka sockret från läpparna".
Barnsligt gott både för både vuxna och barn.

Ingredienser:
Vetebullar

- 50 g jäst
- 150g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk mald kardemumma
- 12-14 dl vetemjöl

Vaniljkräm

- 2 msk smör
- 1 ägg och 1 äggula
- 3 dl mjölk
- 2 msk potatismjöl
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk marsanpulver

Såhär gör du :

Smula jästen i bunke.
Smält smör och tillsätt mjölk, värmt till fingervarmt ca 37 grader.
Lös upp jästen med hälften av mjölkblandningen, tillsätt sedan resten av mjölken och smöret.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och 3/4 av mjölet, blanda ihop till jämn deg och tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och släpper från kanterna. Pudra över mjöl och låt jäsa 50 min under bakduk.

Medans degen jäser gör du vaniljkrämen. Blanda alla ingredienser förutom vaniljsockret och marsanpulvret i en kastrull, värm tills det börjar tjockna men inte koka. Häll i en välkyld kanna eller skål och ställ i kylen. När krämen svalnat vispa ner vaniljsocker och marsanpulver.

Ta degen ur bunken och knåda den något , dela i 20 bitar och rulla till fina bullar. Låt jäsa på plåt under bakduk 1 timma.

Häll vaniljkrämen i en sprits med liten rundad tyll och spritsa krämen i bullarna ( jag tog en tandpetare och gjorde hål för spritsen ) grädda i 225 grader ca 8-10 minuter , tills bullarn har fått fin färg.

Vid servering pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.

Njut nu av en härlig torsdag !


Visa fler inlägg