Sommriga förberdelser, inlagda persikor med vanilj.

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Mitt härliga liv, Tillbehör bakblogg, blogg, bloglovin, dessert, efterrätt, godast, hembakat, inlagda, inspiration, matblogg, persikor, recept, trendigt
Dagens härliga projekt kommer bli fantastiskt att få dela med er och kommer passa sommaren helt perfekt.


Detta smakar för mig barndom och sommar då min mormor alltid serverade inlagda persikor och lättvispad grädde till efterrätt, det var alltid efterrätt efter maten och fika minst två gånger om dagen, jag älskar gamla traditioner och jag tänker se till att föra dessa vidare fast på mitt eget sätt.

Så just egna inlagda persikor är det som står på schemat idag, denna ljuvliga frukt som har en söt men ändå fräsch smak passar perfekt att koka in, man kan givetvis äta dessa inkokta precis som de är eller som jag kommer göra nämligen en tårta där persikan ska få spela huvudrollen.



Det talas mycket om inkokningar och inläggningar just nu och är en gammal tradition för att förvara och förlänga hållbarheten, också för att ta tillvara på och inte slänga någonting. 
Därför tyckte jag detta skulle passa perfekt och sen är det också ett fantastiskt sätt att få fram all smak ur råvaran.


Tänkte bjuda på första steget som är otroligt gott precis som det är nämligen själva inläggningen.

Ingredienser:

- 5 dl vatten
- 2 dl socker
- 1/2 tsk vaniljpulver eller en vaniljstång.
- 5-6 persikor 

Såhär gör du:

Koka upp vatten, socker och vanilj i en kastrull låt sjuda några minuter. 

Under tiden skölj och dela persikorna i önskad form och storlek.

Lägg persikorna i sockerlagen och sjud tills dom är lagom mjuka, tog mig ca 15 minuter. 

Ställ åt sidan och låt svalna något, fyll en ren burk med de ljumna persikorna och fyll på med sockerlag. 
Låt kallna.