Moussetårta med fläder och hallon, bästa och godaste receptet!

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Tårtor och bakelser baka, bakblogg, bloglovin, bästa, dessert, efterrätt, fläder, hallon, hembakat, inspiration, midsommartårta, midsommartårtor, mousse, moussetårta, recept, sommar, tårta
Jag är fortfarande mätt efter gårdagens tårt och bakelsekalas och med smaken färskt i minnet ska jag självklart dela med mig av receptet som blev otroligt gott. 
 
För några veckor sedan bläddrade jag igenom en gammal kokbok som jag fick för länge sedan, helt plötsligt ramlade det ut en liten handskriven lapp med ett recept på en chokladmousse som jag måste ha gillat, nu förstår jag varför, det vart gudomligt. Jag mixtrade lite med receptet och vips så vart det en med smak av fläder och en med hallon, lätta, luftiga men smakrika precis som jag vill ha en mousse.
 
Jag har länge letat efter ett perfekt recept på mousse och voilà här har vi det.
 




Botten gjorde jag av min supersnabba långpanne variant på tårtbotten, jag fullkomligen älskar det receptet! De hittar du här.
Jag använde bara en botten och frös in resten.

Ingredienser:
 
Hallonmousse.
 
- 200 g hallon ( jag använde frysta )
- 2 äggulor
- 2 msk socker
- 1.1/2 gelatinblad
- 3 dl grädde
 
Flädermousse.
 
- 1.1/2 dl outspädd flädersaft
- 2 äggulor 
- 1.1/2 gelatinblad
- 3 dl grädde
 
Hallonsylt.
 
- 100 g hallon ( jag använde frysta )
- 2 msk socker, efter smak beroende på hur söt man vill ha den.
 
Såhär gör du:
 
Jag använde mig av en botten 15cm.
 
Koka hallonen ihop med sockret tills sockret löst sig och allt har kokat ihop, låt kallna helt.
 
Placera tårtbotten i en form, klä insidan med bakplåtspapper så är det lättare att lossa sedan. 
 
Börja med hallonsylten som första lager på botten för att fukta lite och självklart för god smak.
 
Flädermousse.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
Värm flädersaften och tillsätt äggulorna men se till att det inte kokar, krama ur gelatinet och blanda ner det i fläderblandningen, rör tills gelatinet smält.
 
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt 1/3 av grädden i fläderblandningen, rör tills allt blandat sig och tillsätt resten av grädden och rör jämnt.
 
Häll moussen över botten och sylten och ställ kallt ca 2 timmar tills moussen stelnat.
 
Hallonmousse:
 
Lägg gelatinbladen i kalltvatten.
 
Koka upp hallon och socker i en kastrull, passera genom finmaskig sil och ställ på plattan igen.
 
Tillsätt äggulorna men se till att det inte kokar, krama ur gelatinet och rör ner i hallonblandningen tills det löst sig.
 
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt 1/3 av grädden i hallonblandningen, rör tills allt är blandat och rör sedan ner resten av grädden.
 
Häll nu hallonmoussen ovanpå flädermoussen och ställ kallt ca 2 timmar tills den "satt sig".
 
Ta ut tårtan ut formen, dra försiktigt bort bakplåtspapper, dekorera med färska hallon och servera. 
Jag lovar att gästerna kommer bli mäkta imponerade över de fina lagren men framförallt över den fantastiska smaken. 
 


 
#1 - - Malin Dahlstrom:

Så sjukt fina och inspirerande bilder :)

Svar: Åh tack så jättemycket, så roligt att höra ! :)
Gustav Lagerträd