Efter en dag återigen fylld med strålande sol och klarblå himmel så faller nu ett lätt sommarregn, så mysigt att krypa upp i soffan och höra regnet slå mot fönstret.
Då passar jag på att bjuda er alla på ett underbart och uppfriskande recept på lemonad rutor med smak av jordgubb. Söta och friska rutor som passar perfekt att ta med sig till stranden. Den blev väldigt populär här hemma vill jag lova.
Detta är ett amerikanskt recept som jag har översatt och omvandlat till svenska mått och självklart med min egna personliga touch på.


Hoppas det ska smaka.
Ingredienser:
Botten:
- 125 g smör
- 1/2 dl socker
- 2 dl mjöl
- en nypa salt
Lemonad fyllning:
- 350 g frysta jordgubbar (blir ca 2 dl passerad jordgubbssaft)
- 1.1/2 dl mjöl
- 3.1/2 dl socker
- 1.1/2 tsk citron cest
- en nypa salt
- 4 äggvitor
- 1 helt ägg
- 1.1/2 dl färskpressad citronsaft (ca 3 citroner.)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg de frysta jordgubbarna i en kastrull och tina på låg värme, rör emellanåt, låt sjuda till sylt konsistens.
Klä en form i storlek av en halv långpanna med bakplåtspapper.
Vispa smöret och sockret poröst och tillsätt sedan mjöl och salt vispa till jämn smet. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen till gyllenbrun färg ca 25 minuter.
Passera jordgubbarna igenom en sil och försök att få ut så mycket saft som möjligt.
Blanda mjöl, socker, cest och salt i en bunke.
Tillsätt äggvitorna och de hela ägget och rör tills allt är väl blandat.
Tillsätt sedan citronsaften och den passerade "jordgubbssaften", rör tills allt är ordentligt blandat och häll över den gräddade botten.
Grädda i mitten av ugnen ca 40-50 minuter, testa genom att skaka lite lätt på formen och kolla så att den är fast och inte dallrar.
Låt svalna, ta ut formen och ställ sedan i kylen för att kallna ordentligt. Njut nu av dina fräscha jordgubbsrutor.

Ha det så bra så ses vi imorgon igen.
Mums