Amerikanska lemon bars. Fantastiskt goda och krämiga.

Publicerat i: Allmänt, Desserter, Mitt härliga liv amerikanska, bakblogg, bars, bloglovin, citron, fantastisk, fräscha, rutor
Jag har snöat in lite på idéen att skapa snabba goda sommar recept, ni vet sådana som är perfekta för picknicken, stranden eller helt enkelt hemma i trädgården.

Att jag sedan fullständigt älskar citron i alla dess former i bakverk har ni nog förstått vi detta laget.

Jag har fått frågan och sett frågan lite överallt på hur man gör amerikanska citron rutor eller bars som man också kallar det så därför gjorde jag slag i saken och omvandla och översatte ett amerikanskt recept, självklart satte jag lite personlig prägel på dom också.


Så därför bjuder jag på detta härliga kladdiga, fräscha recept som jag lovar att ni fullkomligen kommer att älska ! 


Ingredienser:

Botten: 

- 125 g smör
- 1/2 dl socker
- 2 dl mjöl

Citronfyllning:

- 4 ägg
- 1.1/2 dl citronsaft ca 2.1/2 citron. + cest från 1/2 
- 3.1/2 dl socker
- 1 dl mjöl
- nypa salt
- 1.1/2 tsk bakpulver

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smöret och sockret till botten poröst, vispa sedan ner mjölet till slät smet.

Bred ut smeten i bakplåtsklädd form.
( storlek av en halv långpanna ) 

Grädda i mitten av ugnen till gyllenbrun färg ca 25 minuter.

Pressa citronerna och riv cesten från en citron.

Vispa upp äggen något och tillsätt sedan socker, mjöl, bakpulver och salt, rör till jämn smet.

Rör sedan ner citronsaft och cest, blanda till jämn smet och häll genast över den gräddade botten. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min, den är klar när du skakar lite lätt på formen och den är fast och inte dallrar. 
(Om du tycker att översidan på kakan börjar se färdiggräddad ut innan den är klar, lägg lite ugnsfolie över.)

Låt svalna och ställ sedan i kylen så det kallnar ordentligt och servera gärna med en kula vaniljglass. 

Njut av dina härligt kladdiga citronrutor.






#1 - - Susanne:

Delar du kakan när du skall lägga på fyllningen?

Svar: Jag delar den efter att jag gräddat kakan och den har fått stå och kallna ordentligt i kylen då håller fyllningen ihop bättre. :) så jag gräddat botten och fyllning sen kallna och sedan skär i önskad form !
Gustav Lagerträd

#2 - - Leila :

Åh de såg goda ut. Jag har ett liknande recpt på lemonbars som är gudomligt men detta måste jag också testa. Är väldigt svag för citron i bakning :)

//Leila

Svar: Va roligt att höra ! Ja jag är helt såld på citron i alla dess former, jag älskar dessa för de blir kladdiga och lite sega nästan som en brownie :) dom tog slut fort vill jag lova :) // gustav
Gustav Lagerträd

#3 - - Maria:

Låter gudomligt, måste testas redan idag! Men när du skriver en halv långpanna, hur stort är det på ett ungefär i cm? Tusen tack!

Svar: Va roligt, det tycker jag absolut ! :) jag använder en form som är 26x17 cm. Ha en härlig dag ! // gustav
Gustav Lagerträd

#4 - - Jessica Widh:

Ser så gott ut och funderar på att göra till lördag men blir dom väldigt sura? är de bara att använda mindre citron o kanske nån tesked vaniljsocker ifall man inte vill ha de så väldigt sura.

Är mer för söta men syrliga nämligen - så de inte blir för surt menar jag.

Tacksam för svar (:

Mvh Jessica

Svar: Det tycker jag absolut , va roligt :) ja det är mycket citronsmak, kanske skulle du minska något på mängden citron men inte alltför mycket. Ja testa med en eller två tsk vaniljsocker, kommer bli kanon gott ! :) ha en härlig dag :) // gustav
Gustav Lagerträd

#5 - - julia:

bakar dom just nu såå goda:) tack för receptet:) men undrar kan man frysa dom? tror inte jag orkar alla

Svar: Har precis fått reda på att man inte ska frysa dessa då de tappar konsistens men förvara dom i kyl så håller de ett tag ! :) va roligt att höra ! // Gustav
Gustav Lagerträd

#6 - - bigitta:

njaa frysa testade på mina trots att jag tinade dom i rumstempratur så flöt dem ut och förlorade sin konsistens:( hoppas du inte han frysa dom!!

Svar: Nej va tråkigt, hoppas du han njuta lite av dom innan iallafall, och att jag inte förstört något för dig. Ha en härlig dag ! // Gustav
Gustav Lagerträd