Igår vart det en riktig frasig dag i de gustavianska köket med wienerbröd, det är roligt och lite tidskrävande då det är många moment. Det viktigaste när man gör wienerbröd är att alla ingredienser och verktyg är riktigt kalla, så börja med att fylla kylen.

Detta härliga recept hittade jag i nya "hembakat" så otroligt härlig och inspirerande tidning.

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 2.1/5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 msk socker
- 8-10 dl mjöl

- 400 g smör

Fyllning:
- 2 dl mjölk
- 5 msk marsanpulver
- 1-2 dl sylt

Garnering:
- 2 dl socker
- ca 1 msk vatten
- 10 g mörk choklad

Såhär gör du :

Smula ner jästen i den kalla mjölken.
Tillsätt ägg, socker , salt och mjöl.
Arbeta snabbt ihop och låt vila i kylen 10 min.

Kavla ut degen till en rektangel 30x40 cm på mjölat bord , lägg kylskåpskallt smör på ena halvan men spara en kant på 2 cm som du viker över smöret, vik sedan dem fria halvan över smördelen.
Nyp till kanterna och vrid degen ett kvarts varv så du har skarven mot dig.
Kavla ut till 2 cm tjock rektangel
Vik degen i tre delar och vrid ett kvarts varv , gör detta ytterligare 3 ggr och vik ihop degen och lägg för att vila 10 min i kylen.

Medan degen vilar så vispa ner marsanpulver i mjölken och ställ kallt.

Ta ut degen och kavla den till 1 cm tjock rektangel, skär 1 cm tjocka remsor och snurra dessa , forma till 8-or och lägg på kall bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter.
Fyll sedan med marsankräm och sylt, jag gjorde hälften med bara marsankräm och hälften med både och.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler, dekorera sedan med tjock glasyr (florsocker och lite vatten).
Jag valde att spritsa hälften med smält mörk choklad.

Njut och åter njut av dina frasiga wienerbröd.

#1 - - Dennis:

WOW!! Mums sa åt dig